Tetovaža hijeroglifi

[adsense_id=”2″]

 

Egipatska tetovažaHijeroglifi su simboli koji se upotrebljavaju za pisanje drevnog egipatskog jezika. Na temelju jednostavne slike poznatih predmeta, ovaj sustav pisanja je jedan od najstarijih u svijetu. Egipćani su ih nazivali ‘Božje riječi’. Grci, kada su prvi put vidjeli ovo šareno slikovno pismom u vjerskim postavkama, nazvali su ga hiera grammata (sveto pismo), ili hieroglyphica (sveta urezana slova).

Hijeroglifi su uglavnom pisani s desna na lijevo, iako je s lijeva na desno fukcioniralo jednako dobro, kao i od vrha prema dnu. Smjer hijeroglifa npr. ptica gleda u lijevo, pokazivala je čitatelju kako da nastavi čitati. Riječi nisu bile ograničene razmacima ili interpunkcijom, iako su neki hijeroglifi služili kao nastavci riječi.

Zbog toga što su pronađeni uklesani u kamenu u hramovima i grobnicama faraona, za hijeroglife se mislilo da sadrže vrstu mistične mudrosti i znanja potrebne za putovanje iz ovog života u sljedeći. Ali razbijanje koda hijeroglifa bilo je komplicirano za zapadnjake koji su pojam likova u ovoj šarenoj ‘abecedi’ bili simbolički više nego fonetski.

Tetovaza hijeroglifNeki istraživači su čak bili uvjereni da svaki simbol predstavlja apstraktni pojam koji transcendira jezik – od simbola izravno do misli. Takav neobična nagađanja dala su hijeroglifima još veći misterij, a možda to i objašnjava zašto su sve više prikazani kao odabrana skripta za tekst tetovaže ili tetovaže slova.

Velik dio naše fascinacije s hijeroglifima proizlazi iz otajstva njihova značenja. Do prijelaza iz 19. stoljeća, nije bilo konsenzusa o tome da li su hijeroglifi bili odgovarajući sustav pisanja. Nitko nije razbio kôd do Napoleonove trupe, u Egiptu 1799. godine, otkrili kamen Rosetta. Na kamenu je bio upisan hijeroglifski tekst preveden dvaput, jednom na grčki i opet u zajednički egipatski dijalekt. Tada se ispostavilo da su hijeroglifi ipak bili doista sustav pisanja.

Kao simboli, hijeroglifi su i dalje smisleni znakovi za mnoge ljude danas, osobito kao talisman ili amulet, a posebno kao tetovaže.

Ankh hijeroglif, koji simbolizira “život”ili “dah života”, postao je posebno popularan dizajn tetovaže.

On se pojavio u mnogim drevnim egipatskim hramovima. U jednom takvom slikarskom djelu, Izida je viđena kako drži Ankh znak ispred mumije preminulog člana kraljevske obitelji. Kada je kršćanska ere potisnula onu od drevnog Egipta, poganski Ankh su usvojili egipatski Kopti kao svoj vlastiti, jedinstveni crux ansata (križ s drškom). On je postao simbol raspela u koptskoj Crkvi, što predstavlja nadu u budućnost života i uskrsnuće, te u isto vrijeme priznajući link na prethodne religije i vjerovanja Egipta. U kasnijim godinama, on je postao poznat kao egipatski križ i ‘ključ života’, njegov ključni oblik nadahnutom uvjerenjem da bi to moglo otključati vrata smrti. Uz toliko asocijacija, ne iznenađuje da je to omiljena tetovaža sa šarmom.

Još jedan hijeroglif, Eye of Horus (oko koje sve vidi), oka boga Horusa, također poznat kao Ra, Bog neba s glavom sokola, kojem se pripisuju svojstva svjetlosti i dobrote. Amajlije u obliku oka su često nađene u kraljevskim grobnicama za zaštitu u zagrobnom životu. Oko je također označavalo kraljevsku vlast. Prastari narodi su vjerovali da taj simbol neuništiv i koji bi pomogao u preporodu. Oko je pronađeno i ispod 12. sloja zavoja na Tutankamonovoj mumiji.

Tetovaža hijeroglif se u današnje vrijeme najviše kombiniraju sa drugim simbolima. Kombinacija sa drugim simbolima može stvoriti vrlo lijepe, jedinistvene i originalne tetovaže hijeroglifa.

Tetovaža hijeroglif se ne vidi često i ako se odlučite za tetoviranje ove tetovaže, budite sigurni da ćete privlačiti pažnju sa svojom posebnom tetovažom.

Hijeroglifi tetovaža[adsense_id=”1″]
[adsense_id=”3″]
[adsense_id=”2″]