Ankh tetovaža

[adsense_id=”2″]

 

Tetovaža Ankh simbolZa drevne Egipćane, Ankh simbol – hijeroglif – značio je “život”. Egiptolozi još uvijek rješavaju zagonetku nad preciznim porijeklom ovog znaka iz antičkog svijeta.

Ankh je fascinantan hibrid dvaju gotovo univerzalnih simbola, onog kojeg možemo naći u mnogim kulturama diljem svijeta, križ i krug. Oblik Ankh simbola sugerira izlazak sunca, s petljom prikazuje sunce kako se diže iznad horizonta, a vertikalna linija predstavlja put sunca.

Jedna teorija drži da ovaj jedinstveni oblik predstavlja muškog i ženskog boga, Osirisa i Izide. Križ je zapravo muški falus i testisi, dok ovalni označava utrobu. Objedinjavanje križa i kruga predstavlja jedinstvo neba i zemlje.

Ankh tattooAnkh se također zove “kopča remena” od Izide. Ankh je također simbolizira vodu koja se koristi za ritualna pročišćavanja. Metalna ogledala su ponekad u obliku Ankh znaka, što možda odražava uvjerenje da su život i smrt zrcalo jedno drugoga. Ankh je također nošen kao amulet za magičnu zaštitu.

Mnogi od bogova drevnog Egipta koji su isklesani i obojani u grobnicama i hramovima su prikazani kako drže Ankh zajedno sa žezlom. Jedan od takvih slika pokazuje Izidu kako drži Ankh znak ispred mumije preminulog člana kraljevske obitelji. Ova gesta se vjeruje da simbolizira dah života vječnoga. S vremenom, Ankh je počeo simbolizirati život, vodu i zrak, i moć svemira.

Kada je egipatsko doba bilo potisnuto od strane kršćana s Bliskog istoka, poganski Ankh su adaptirali egipatski Kopti kao svoj vlastiti, jedinstveni crux ansata (križ s drškom). On je postao simbol raspela u koptskoj crkvi, što predstavlja nadu u budućnost života i uskrsnuće, te u isto vrijeme priznaje povezanost na prethodnu religiju i vjerovanja Egipta. U kasnijim godinama, Ankh je postao poznat kao egipatski križ i ‘ključ života’, njegov ključni oblik nadahnuo je uvjerenje da bi to moglo otključati vrata smrti.Tribal tetovaža

Danas je Ankh omiljen kod Neo-poganske duhovne grupe. Ovaj drevni simbol je ponekad pomiješan s teološkim konceptima i pojavljuje se kao takav u svetom pečatu u okultnom svijetu. Njegova jedinstven i dramatičan oblik, njegova povijest, i njegova povezanost sa životom, smrću te nastavkom, učinili su ga popularnim u svijetu fantazije i fantastike, video igrama i stripovima.

Tetovaža Ankh simbola može se prikazati na više načina. Najčešće se za tetovaže Ankh simbola koristi sam simbol koji se može prikazati boldan tj. ispunjen bojoj ili samo njegove vanjske linije.

Podosta ljudi Ankh tetovaže kombinira sa nekim tekstom, žene ponekad ankh simoble ukrase cvijećem ili se ankh simbol može izraditi i tribal stilom.

Ankh simbol može se dodati i nekoj tetovaži životinje, možda nekom čarobnjaku ili faraonu. Kako Ankh ima veliku simboliku, mogućnosti dodavanja su stvarno velike i ovise o vašim načelima i uvjeravanjima.

Egipatske tetovaže[adsense_id=”1″]

[adsense_id=”2″]