Maori tribal tattoo

[adsense_id=”2″]

Maori tetovažeMaori tetovaže su među najviše prepoznatljivim tetovažama na svijetu i imaju svoj vlastiti identitet među polinezijskim tetovažama. Tetoviranje je sakralna umjetnosti među ljudima Maori na Novom Zelandu, a vjerojatno im je tetoviranje došlo s otoka na istoku Polinezije.

Umjetnost Maori tetovaža je vrlo lijepa i sastoji se od zakrivljenih oblika i spirala u vrlo kompliciranom dizajnu. Osobitost dizajna Maori tetovaže je činjenica da se oni baziraju na spiralu i da su krivudavi. Najzastupljenije mjesto za Maori tetovaže je lice, vjerojatno rezultat cool klime koju ima Novi Zeland.

Maori umjetnost tetoviranja je različita od tradicionalnog tetoviranja u tom smislu da Maori tetovaže su bile urezane u kožu s dlijetom, umjesto bušenja iglom.

Tradicionalne Maori tetovaže su poznati u Maori jeziku kao “ta Moko”:

Ta Moko: Pojam se odnosi na proces tetoviranja u Maori tradiciji.

Moko: dizajn tetovaže sam za sebe ili ti ga gotov proizvod.

Tribal tetovaze slikeMaori tetovaža sastoji se od spiralno podebljanih dizajna koji pokrivaju lice, guzu i noge Maori muškarca.

Maori žene su obično tetovirane na usne i bradu, a u nekim slučajevima i na vrat i leđa.

Tetoviranje je imalo sveto značenje – dizajn Maori tetovaže samo po sebi i dug i bolan proces stjecanja tetovaža (tetoviranje je bilo učinjeno s dlijetom izrađenim od kosti).

Precizna povijest Maori tetovaže je prilično nejasna, ali znamo legendarni izvor. Prema legendi, ta Moko dolazi iz podzemlja.

Kada se Mataora, mladi ratnik zaljubio u Niwareku, princezu podzemlja, ona je pristala da dođe na zemlju udati se za njega. Kada ju je počeo maltretirati, Niwareka se vratila u očevo kraljevstvo.

Na kraju, bolestan od osjećaja krivnje, mladi ratnik se blatnjavog lica, uspio izboriti za put prema dolje u podzemlje kako bi pokušao opet osvojiti princezu. Kada je uspio, otac Niwareke ga je naučio umjetnosti Maori tribal kao i tetoviranje.

Tribal tetovažaMataora je donio ta Moko – Maori tetovažu – kao i druge vještine koje je pokupio u podzemnom svijetu.

Maori tetovaže su za svoje tetovaže koristili kosti od albatrosa i čak dvije vrste tinte. Prva je bila tinta napravljena od pola biljke pola gusjenice. Jedna vrste gusjenice znala je na svojoj glavi dobiti gljivu koja je sve više rasla i na kraju bi i ubila gusjenicu. Druga vrsta tinte, crna boja koja se koristila za lice bila je napravljena od spaljenog drveta.

Maori tetoviranje obično bi počelo u adolescenciji, a korišteno je kako bi se proslavili važni događaji tijekom života. Prva tetovaža označava prijelaz iz djetinjstva u zrelo doba, a izvršena je tijekom niza obreda i rituala. Tattoo umjetnost je važan dio Maori kulture – u stvari, ljudi bez tetovaže su se smatrali bez statusa ili vrijednosti.

Tattoo slikeProces Maori tetoviranja bio je ritual, uz glazbu, pjevanje i post – u stvari post je bio više ili manje nužan jer bi lice nateklo od rana uzrokovanih tetoviranjem.

Maori tradicija ze tetoviranje izgubila je mnogo svoje važnosti nakon dolaska europskih doseljenika. Ta Moko za muškarce prestao je biti popularan negdje u sredini 19. stoljeća. Ta Moko za žene nastavlja se i tijekom 20. stoljeća.

Na zapadu, Maori tetovaže su danas opet moda. Mnogi cijene podebljane tribal Maori dizajne, i ovaj stil tribal tetoviranja raste u popularnosti.

Moderna Maori tetovaža obično se nalazi na tijelu a ne na licu, i obično (ali ne uvijek) koristi se moderna tehnologija za tetoviranje, oprema i tinta.

Maori dizajni tetovaže i simboli su način osobne identifikacijske za Maori ljude. Kopiranjem njihova dizajna vi ste ukrali dio njihova identiteta, što Maori vide kao uvredu.

TetovazeAko želite tetovažu po Maori dizajnu i stilu, nađite tattoo umjetnika koji ima iskustva s Maori tetovažama i zna o tim pitanjima. On može izraditi tetovažu za vas koja ima izgled kao Ta Moko ali bez Maori simboličke veze.

Evo nekoliko slavnih osoba koje imaju Maori tetovaže:

Robbie Williams: slavni pjevač s tetovažom Maori rukava, učinio ju je Henk Schiffmacher, nizozemski tattoo umjetnik.

Ben Harper: pjevač i gitarist, ima Maori tribal tetovažu po cijelom tijelu.

Mike Tyson: ex-boksač ima Maori tetovažu na licu.

Plemenske tetovaže[adsense_id=”1″]

[adsense_id=”2″]