Tetovaže povijest

[adsense_id=”2″]

Točan datum kada se u svijetu počelo koristiti tetoviranje nije poznato. Poznato je da su tetovaže i tetoviranje stariji od par tisuća godina. Egipcani su se tetovirali kako bi uljepšali svoja tijela još u doba piramida. Kod Kineza je poznato da se tetoviranje pojavilo oko 2000 godina prije Krista. U švicarskim alpama pronađeno je tijelo primitivnog čovjeka koji je na sebi imao nekoliko tetovaža. Obdukcijom je utvrđeno da je tijelo staro oko 2000 godina. Praksa izrade trajnih tragova u pigmentu kože može u nekom momentu pronaći u svim većim kulturama u povijesti.

U nekim društvima tetovažama su se mogle identificirati grupe ljudi, obitelji ili tajna društva. Prva mašina za tetoviranje izrađena je u Viktorijansko doba i nije se nešto bitno izmijenila do današnjeg dana. Kada su istraživači tog doba naišli na primitivne kulture koje su koristile tetoviranje, pojedince su često vračali sa sobom u Europu kako bi ih pokazali publici na izložbi. Kada su vjerski misionari nailazili na slučajeve tetoviranja, oni su većinom dali sve od sebe kako bi to zaustavili. Nažalost u 20. stoljeću nestao je velik broj kultura koje su koristile tetoviranje, pogotovo u dijelovima otoka na tihom oceanu.

U drugim društvima kriminalci bili su obilježeni tetovažom kako bi drugi jasno znali tko su. Jedan od najzloglasnijih načina tetoviranja bio je u drevnoj Kini, gdje se počinitelj kažnjavao tetoviranjem crta na čelo. Nakon tri prekršaja i tri crte na čelu dobio se znak “pas”. Yakuze ili japanski sindikat organiziranog kriminala, povijesno su oslikavali tetovažama cijelo tijelo kako bi se međusobno prepoznavali i pokazali svoju predanost klanu. Ulične bande u Americi često koriste tetovaže najviše na vratu i rukama kako bi pokazali svoju predanost bandi. Pošto se tetovaže nalaze na vidljivim mjestima vrlo lako se raspoznaju pogledom.

Riječ”Tattoo” moderna je riječ za tetovažu a prvi puta se spominje 1796. godine u dnevniku britanskog kapetana James Cooka. Kada je kapetan stigao na Tahiti čuo je domoroce kako viču “Ta Tu” i tu je riječ kasnije donio u Englesku. Tu je i moderna povezanost riječi Tattoo gdje se ona koristi za označavanje vojne vježbe ili kontinuiranog bubnjanja. U današnje vrijeme interneta riječ Tattoos primila je i velik broj pogrešnih naziva poput Tatoos, Tattos, Tattoes itd.

Moderni val zainteresiranosti za tetovaže dolazi krajem 60.-ih godina prošlog stoljeća. Po prvi put, likovni umjetnici počeli su raditi na području kožne umjetnosti, donoseći sa sobom svo znanje iz povijesti umjetnosti. Renesansa moderne umjetnosti ukrašavanja tijela dovela je do toga da danas mnogi ljudi nose Tribal Tattoo (plemenske tetovaže) a nemaju nikakve veze sa povijesnim simbolima tih uzoraka tetovaža. Ipak ova fascinacija miješanjem tetovaža različitih kultura spasila je mnoge stilove tetovaža od svog izumiranja.

[adsense_id=”1″]

[adsense_id=”3″]
[adsense_id=”2″]