Spomen tetovaža

[adsense_id=”2″]

 

Tetovaže posvetaSvi mi imamo prilike u našim životima kada želimo zapamtiti posebnu osobu, mjesto ili trenutak u vremenu. Želimo odati priznanje izgubljenoj voljenoj osobe, označiti neko putovanje ili osigurati da nikada ne zaboravimo neki osobiti dan. Tetovaže su se dokazale kao popularan medij za posvete i prakticira se s dugogodišnjom tradicijom. Tetovaže su upečatljiv vizualni podsjetnik na uspomene koje želimo trajno sačuvati. Oni su markeri i prekretnice u našoj povijest osobnog života.

U drugom svjetskom ratu i kasnije, preko 80% vojnika su tetovirali neki spomen na pale drugove, ili u čast svojih brodova ili pukovnija. U stvari, neki antropolozi kažu da se porijeklo tetoviranja može izravno povezati s ratom. Vojnici se vraćaju s bojišta ponosni da pokažu svoje ožiljke, pa je prirodno da su oznake bile ukrašene kako bi dale dodatno značenje. Zato ne čudi da te ‘R.I.P.’ tetovaže imaju dublje značenje od drugih dizajna i simbola.

Spomen tetovaža je ili točan prikaz objekta koji se pamti, kao što su portret, ili je to simbolički znak kao što su ime, datum, horoskopski znak ili “kanji” simboli.

Tetovaža portretTo je vjerojatno sve počelo s čuvenom tetovažom “srce” s vrpcom kroz sredinu na kojoj piše riječ “mama”. To je bio popularan dizajn kod vojnika koji su željeli da zapamte svoj dom i za što su se borili. Anđeli su često odabrani kako bi obilježili smrt djeteta.

Evo popis ostalih dizajna elemenata koje možemo često naći u tetovaži posveta:

– datume rođenja i smrti

– znakove horoskopa

– portreti

– ruže, crvene ili bijele

– zvijezde

– kamen rođenja

Spomen tetovaže– omiljeni predmeti pokojnika: životinje ili recimo instrument

Ponekad je spomen tetovaža jednostavno ispisivanje slova koja nas podsjećaju na spomen. U svakom slučaju, spomen tetovaža je proizvod vrlo emocionalnog stanja, pa je mudro da svoju tugu hladiti za period od tri mjeseca kako bi se izabrao najbolji dizajn koji će vam pomoći da se prisjetite dugoročno bez grižnje. Vjerojatno je bolje da se izabere nešto da ‘slavi’ prije nego oplakuje gubitak. To često nije slučaj u ratno doba, kada su tattoo umjetnici radili na brz tempo kako bi zadovoljili potražnju inspiriranu jakim emotivnim nabojem.

Na našim prostorima tetoviranje se često koristilo kod muškaraca koji su odlazili u tadašnju JNA na odsluženje vojnog roka. Takve tetovaže spomena tada su se najčešće odrađivale na nadlaktici, podlaktici ili ramenu. Često su to bili dizajni koji su prikazivali vojnu jedinicu kojoj su pripadali ili kada su služili vojni rok.

Ovo je vrlo lijepa ideja za tetovažu ali dobro razmislte o dizajnu kako kasnije ne bi žalili. Iako u današnje vrijeme možete iskoristiti i lasersko uklanjanje tetovaže.

Vojna tetovaža[adsense_id=”1″]
[adsense_id=”3″]
[adsense_id=”2″]