Tattoo medvjed

[adsense_id=”2″]

Medvjed tetovažaMedvjed je iznimno popularan simbol u mnogim kulturama širom svijeta, koji se pojavljuje u europskim, sjevernoameričkim i azijskim mitovima i legendama. To je ne samo zbog široke porodice medvjeda, nego i zbog jedinstvene karakteristike koje ima ova životinja. Medvjedi, svejedi kao što smo i mi, zauzeli su istu ekološku nišu kao ljudi, ubiru korijene, orašaste plodove i bobice, med, ptičja jaja i dobri su u lovu ribe i divljači, kako malih tako i velikih. Kada se medvjed natjecao za sklonište u pećinama i prevjesima, moralo je biti jako teško za pračovjeka izboriti svoje mjesto u pečini. Kad prijeti ili napada, medvjed se ponaša poput čovjeka, čak ustane na zadnje noge kao čovjek.

Medvjed je snažan životinjski totem, ili duh u šamanskim i animističkim sustavima vjerovanja. Za medvjeda u snovima se mislilo da je duh vodič. Medvjeđe pandže i medvjeđi zubi često se koriste kao amajlije, talismani i dekoracije, a sve u nastojanju da se dočara snaga medvjeda onome tko ga nosi. Tetovaža medvjeda služi sličnoj funkciji.

Za Lakota Siouxe, medvjed je simbol mudrosti.

Slike tetovažeZa Chippewa, grizli se vjeruje da je Duh Čuvar Zapada, a simbolizira introspekciju i snagu. Agresivnost i diplomacija u jednakoj mjeri se pripisuju medvjedu, uz vjerovanje u njegovu ljekovitost. Haida narod tretira medvjeda kao starijeg rođaka i kada je ubijen medvjed ga se tretira kao visokog gosta. Legenda koju dijele mnoga plemena Sjeverozapadne Amerike govori o šefinoj kćeri koju je oteo medvjed, ona je kasnije udala medvjeda i rodila dva mladunca. Ova legenda je često prikazana u grafiki i umjetničkim djelima.

Poznat po hibernaciji, medvjed je stekao status kao stvorenje koje dobiva mudrost kroz duge zimske inkubacije. Šamanski ljudi u Europi i Americi uzeli su medvjed za simbol “buđenja moći nesvjesnoga”. Snažan, brz, tih i vrlo zaštitnički prema obitelji, medvjed je postao simbolom majčinske zaštite.

Za Kelte, medvjed je bio veliki ratnik. Legenda govori o dvije božice koje su poprimile oblik medvjeda, i o udruženju muškog medvjeda s Kraljom Arthurom. Poput američkih Indijanaca, drevni Kelti smatrali su medvjeda kao simbol intuicije i instinkta, a najviše kao simbol iskonske snage.

Tetovaže bebe medvjedaNeki najpopularniji dizajni za tetovaže medvjeda dolaze iz umjetnosti američkih Indijanaca. Zuñi medvjed je veliki primjer za to, koji se smatrao iscjelitelj i čuvar Zemlje. Ti medvjedi su prikazani u profilu, uvijek imaju dobro definiranu padinu na leđima, zaobljene uši i njušku. Oni mogu biti u jednostavnim bojama tirkiza, crvene, plave i žute, ili oni mogu imati različite uzorke. Ovi uzorci mogu imati detaljna geometrijska puzzle djela, ili možda jednostavno imaju simbole kao što su strelice, munja, grom a povremeno čak i perje.

Tetovaže medvjeda često prikazuju realnu sliku zvijeri spojene s drugim simbolima. Na primjer, lice koje gleda prema dolje u šape, oštri zubi i oštre kandže. Glavu medvjeda može se pojaviti i u hvataču snova (Dream catcher), ili kao dio totema koji sadrži divlju, mudru i hrabru životinju.

Ponekad tetovaže medvjeda mogu zalutati od prirodne formule, pa se ponekad prikazuju na više lijep i šarmantan izgled. Iako takve tetovaže nisu uronjene u neko duboko značenje i simobliku, ove tetovaže često simboliziraju više opuštenu verziju ove grabežljive životinje.

Tetovaža medvjedaOvakav dizajn ima tendenciju da se prikaže na crtani stil i često pokazuje malog i medenog medvjeda koji ne odgovara jakom stvorenju kojeg možete vidjeti u stvarnom životu. Oni obično imaju velike, vodenaste oči i mamuran izraz. Redovito su prikazani zajedno s drugim mekšim slikama kao što su srce, cvijeće, pa čak i jurnjava ze nekim leptirom.

Međutim, većina tetovaža medvjeda ima značajke ovog stvorenja u više divljem načinu. Mnog tetovaže pokazaju samo poprsje divljeg, čupavog medvjeda koji reži i na rubu je napada. Neki dizajni mogu pokazati medvjeda na svojim stražnjim nogama, bilo prijeteće ili u borbi s drugim medvjedom. Ponekad oni mogu biti prikazani u nešto više mirnom okruženju, možda kako sa svojim šapama u jezeru lovi ribu, ili jednostavno luta kroz ogromne šume.

Postoji mnogo načina da se uključi medvjed u umjetnost tetoviranja na tijelo. Uz raznolikost tih velikih stvorenja, sigurno ćete imati mnogo mogućnosti izraziti snagu i sjaj kako sebe tako i tih divljih i veličanstvenih bića.

[adsense_id=”1″] Tetovaže pande

[adsense_id=”2″]