Tribal japanski tattoo

[adsense_id=”2″]

Japanske tetovažeJapanske tribal tetovaže dugo su bile povezane s Yakuzama, ali tradicija Japanske tribal tetovaže seže puno dalje od današnjeg kriminala. Poput mnogih drugih svjetskih kultura Japanci imaju tradicionalnu i osobitu verziju tattoo umjetnosti.

Povijest Japanske tetovaže seže unatrag 10.000 godina prije Krista. Žene Ainu plemena koristile su tetoviranje kako bi izgledale poput svojih boginja, tako da bi demoni koji uzrokuju bolesti pogriješili i zamijenili ih za božice i prestrašili se. Te tribal tetovaže počele su u ranoj dobi s malom tetovažom na gornjoj usni. Kako su rasle i dolazile starije ova mala tetovaža je proširena.

Od 300. godine prije Krista pa do 300 godine nove ere, tetovaže i tetoviranje su korišteni za duhovne i društvene namjene. Baš kao u drugim kulturama tetoviranja, tetovaže su bile pokazatelj društvenog statusa.

Od 300. godine, tetovaže su korišteni u Japanu za označavanje kriminalaca. Ova praksa se zove bokukei ili bokkei. Japan je bio posljednja zemlja koja je zaustavila obilježavanje kriminalaca tetoviranjem tetovaža 1870. godine.

Tribal tetovažeKriminalci su počeli prikrivati te tetovaže srama s više dekorativnim tetovažama i to je kako je umjetnost tetoviranja započela.

Oko 1870. japanska vlada zabranila je tetovaže, kako bi napravili dobar dojam na zapadni svijet. Kao rezultat toga, japanske tetovaže otišle su u podzemlje i postale povezane s Yakuzama, japanskom mafijom.

Iako su tetovaže sve više popularne u Japanu, oni su još uvijek suočeni s otpor od strane japanskog kulturnog koda. To je razlog zašto privremene tetovaže uživaju veću popularnost od trajne tetovaže. Neki fitness klubovi i danas imaju oznake da je tetoviranim osobama ulaz zabranjen, kako bi se spriječio ulaz Yakuzi.

Japanske riječi koje označavaju tetoviranje i tetovaže su “Horimono” koja znači rezbarenje i “Irezumi” koja znači umetnuti tintu.

Tebori je japanska tradicionalna umjetnost ručnog tetoviranja (za razliku od Yobori, tetoviranje tetovaže s mašinicom). Tattoo igle su veće od onih na zapadu su vezane u red za bambus štap. Ovaj alat se drži sa palcem lijeve ruke, dok ga se gura u kožu s desnom rukom.Japanska tetovaza

Prednost Teborija je da je moguće stvoriti prijelazne tonove koji se teško mogu ostvariti s standardnim strojem. Tradicionalni tattoo majstori u Japanu se nazivaju Horishi, Hori znači istreniran umjetnik a Shi znači majstor.

Najkorištenije slike u japanskim tribal tetovažama su:

Feniks ptica kojeg japanci nazivaju Ho-Oo. Ova mitska ptica je simbol pravde i vjernosti. Feniks ptica predstavlja element vatre i ženske snage.

Zmaj je vrlo česta slika u japanskim tetovažama. Zmajevi predstavljaju element drva i muške snage. Zmaj i Feniks su neprijatelji i često su prikazani zajedno u japanskoj umjetnosti tetovaže.

Životinje: tigrovi, zmije, hobotnice, ptice, leptir, zec, žaba, vuk

Tattoo geisheBiljke: drvo, cvijet, trešnja u cvatu, lotos, bambus, javorovo lišće

Vrlo korišten dizajn japanske tetovaže su i Kanji simboli. Kanji simboli su znakovi gdje svaki znak označava neku osobinu ili riječ poput hrabar, ljubav, život itd.

Japanski zmaj je bog groma i munje. U Japanu, zmaj se smatra dobroćudnim stvorenjem koji donosi sreću i bogatstvo.

Zmaj predstavlja element drva i muške snage, za razliku od Feniksa, koji predstavlja element vatre i ženske moći.

Yakuze, japanska mafija, su poznati po njihovim tetovažama. Oko 70% članova Yakuza su tetovirani. Tetovaže su svoj način prikazivanja hrabrosti, muškosti i odanosti prema organizaciji.

Poznate osobe s japanskim tetovažama:

TetovažeMelanie C (Spice girls): ima kanji znakove za “Ženska moč” na desnom ramenu.

Britney Spears: ima kanji znak koji je trebao značiti “Tajanstven”, ali zapravo znači “Stran”.

Kelis: ovaj pjevač ima Kanji tetovažu na desnoj nozi, što znači “Bog”.

Alyson Hannigan (Buffy): ima Kanji simbol koji znači “Sreća”, na donjem dijelu leđa.

Pink: također ima kanji simbol sreće.

Janet Jackson: ima kanji tetovažu na stražnjem dijelu vrata.

Missy Elliot: rap zvijezda, ima narukvicu Kanji simbola oko desnog gležnja.

Ukoliko se odlučite za dizajn japanske tetovaže dobro proučite povijest dizajna ili značenje Kanji simbola kako ne bi tetovirali pogrešno značenje.

Ipak tetovaža je trajna i treba dobro razmisliti prije nego otiđete na tetoviranje.

Yakuza tetovaža[adsense_id=”1″]

[adsense_id=”2″]